ßßß Cookit - przepis na "DULCE DE LECHE" DLA GOŚCI

"DULCE DE LECHE" DLA GOŚCI

nazwa

Wykonanie

Dulce de leche, to nic innego jak dość popularna u Nas masa kajmakowa powstała z mleka podgrzanego z odpowiednią ilością cukru. Jeśli przygotowujemy deser dla niespodziewanych gości, którzy stoją już u Naszych drzwi, możemy wykorzystać gotową masę dostępną w każdym markecie (z takiej korzystam ja). Deser przygotowuje się bardzo szybko (łączny czas przygotowania i pieczenia wynosi maksymalnie 20 minut). Jest efektowny, delikatny i słodki, a do tego banalnie prosty do zrobienia.
Składniki (4 porcje):
1 jajko
2 żółtka
400 g masy kajmakowej
2 łyżki mąki pszennej
dekoracja z karmelu
1/2 szklanki cukru
ponadto
truskawki
Przygotowujemy dekorację z karmelu.
Do rondelka o grubym dnie wsypujemy cukier. Podgrzewamy go na niewielkim ogniu. Gdy zacznie się rozpuszczać przy samych ściankach garnka, mieszamy go łyżką, by się nie przypalił. Naczynie podgrzewamy do chwili, gdy otrzymany płyn zrobi się złocisty (jak miód spadziowy).
Zewnętrzną, zaokrągloną część łyżki do lodów smarujemy delikatnie olejem. Nabierając niewielką ilość karmelu energicznie zlewamy go, tworząc zygzak na powierzchni gałkownicy. Zastygnięty karmel delikatnie oddzielamy od metalu.
Przygotowujemy deser.
W misie miksera ubijamy jajko z żółtkami na gładką, prawie białą masę. Dodajemy kajmak i całość mieszamy, tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie wkręcamy stopniowo (łyżka po łyżce) mąkę. Gotowe ciasto rozlewamy do wysmarowanych masłem i oprószonych mąką kokilek. Kokilki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na 10-12 minut. Po wyjęciu z naczynek deser dość szybko opada. Najlepiej od razu udekorować go koszyczkiem z karmelu i truskawkami i serwować gościom.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/11/dulce-de-leche-dla-gosci.html