Wykonanie
Dulce de leche, to nic innego jak dość popularna u Nas masa kajmakowa powstała z
mleka podgrzanego z odpowiednią ilością
cukru. Jeśli przygotowujemy deser dla niespodziewanych gości, którzy
stoją już u Naszych drzwi, możemy wykorzystać gotową masę dostępną w każdym markecie (z takiej korzystam ja). Deser przygotowuje się bardzo szybko (łączny czas przygotowania i pieczenia wynosi maksymalnie 20 minut). Jest efektowny, delikatny i słodki, a do tego banalnie prosty do zrobienia.Składniki (4 porcje):1
jajko2
żółtka400 g masy kajmakowej2 łyżki
mąki pszennejdekoracja z karmelu1/2 szklanki
cukruponadto
truskawkiPrzygotowujemy dekorację z karmelu.Do rondelka o grubym dnie wsypujemy
cukier. Podgrzewamy go na niewielkim ogniu. Gdy zacznie się rozpuszczać przy samych ściankach garnka, mieszamy go łyżką, by się nie przypalił. Naczynie podgrzewamy do chwili, gdy otrzymany płyn
zrobi się złocisty (jak
miód spadziowy).Zewnętrzną, zaokrągloną część łyżki do
lodów smarujemy delikatnie
olejem. Nabierając niewielką ilość karmelu energicznie zlewamy go, tworząc zygzak na powierzchni gałkownicy. Zastygnięty karmel delikatnie oddzielamy od metalu.Przygotowujemy deser.W misie miksera ubijamy
jajko z
żółtkami na gładką, prawie białą masę. Dodajemy kajmak i całość mieszamy, tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie wkręcamy stopniowo (łyżka po łyżce)
mąkę. Gotowe ciasto rozlewamy do wysmarowanych
masłem i oprószonych
mąką kokilek. Kokilki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na 10-12 minut. Po wyjęciu z naczynek deser dość szybko opada. Najlepiej od razu udekorować go koszyczkiem z karmelu i
truskawkami i serwować gościom.